Waarom is het zo belangrijk om de oog-hand coördinatie bij kinderen te trainen?

Oog-hand coördinatie gebruik je eigenlijk bij alles! Bij het openen van een deur met een sleutel🔑, een bal vangen, tekenen, schrijven bij tennis, voetballen en nog veel meer. Kortom bij alle taken waarbij de ogen en handen werken samen om een bepaalde activiteit succesvol uit te voeren.

Wanneer de ontwikkeling van de oog-hand coördinatie goed verloopt, kan een kind zelfstandig en onafhankelijk taken uitvoeren. Dat geeft zelfvertrouwen en zo kan een kind steeds verder de wereld ontdekken. Door onder andere spelletjes te spelen en spelen in de speeltuin wordt dit op vroege leeftijd al geoefend.

Wat heeft het te maken met lezen en schrijven?

Bij lezen en schrijven sturen je ogen beelden naar je hersenen over waar je hand zich bevindt. Dit kan het aanwijzen zijn van een regel, maar ook hoe je aan het schrijven bent, is je handschrift leesbaar? Wat is het volgende woord, hoe zet je je pen neer op papier enz.

Ook als je aan het typen bent op een toetsenbord of aan het gamen bent. We gebruiken de informatie die de ogen doorgeven om de handen aan te sturen.

Wanneer er problemen zijn met lezen en schrijven kan het helpen om de 𝐨𝐨𝐠-𝐡𝐚𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐨̈𝐫𝐝𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐭𝐞 𝐬𝐭𝐢𝐦𝐮𝐥𝐞𝐫𝐞𝐧. En dit kan je heel makkelijk doen door verschillende activiteiten:
👉 Gooi en vang een bal > een heel eenvoudige manier om dit te verbeteren. Wissel het af met verschillende ballen. En doe het bijvoorbeeld elke dag 5 minuten. Gooi een beetje meer naar links of naar rechts, extra hoog, rol de bal. Verzin het maar! Een andere baloefening beschrijf ik hier. Deze kan je kind zelf doen, maar het is leuk om de eerste keer te kijken hoe het gaat!

👉 Puzzelen > Het zoeken naar het juiste plaatje, het juiste stukje, de juiste vorm…(is ook voorbereidend op wiskunde). Echt je traint hier van alles!

👉 Tekenen > Teken bijvoorbeeld samen. Teken zelf een figuur en laat je kind het na tekenen. Kleur het daarna in of maak allerlei verschillende vormen erin.

👉 Touwtje springen > Bij het springen coördineer je je lichaam, je springt beweegt het touw en moet ervoor zorgen dat je over het touw springt.

Er zijn nog veel meer spelletjes te bedenken. Kijk ook eens in mijn webshop voor het oog-hand coördinatie spel. Dit is ook een leuke manier om het te trainen.

Foto credits by: © BillionPhotos.com – stock.adobe.com