5 tips om je kind te helpen met leren lezen en schrijven.

Maak jij je zorgen over het leren lezen van je kind? Zit het net niet helemaal op niveau? Is er over gesproken op school? Zie je er tegenop om de ‘leeskilometers’ in vakanties? Want je weet dat het een strijd wordt? Met deze tips help jij je kind zonder een letter te lezen!


TIP 1

Ga naar de speeltuin en laat je kind lekker spelen. Waarom? In de speeltuin werkt je kind onbewust aan het versterken van het lichaam en de motoriek die nodig is voor lezen en schrijven. Ook grotere kinderen kunnen bijv. aan de monkeybar hangen of lekker schommelen.

TIP 2

Pak een bal en gooi deze over naar elkaar. 🏐🫲  Gooi dan de bal expres wat meer naar de linkerkant van je kind en dan naar de rechterkant van je kind  🫱⚽ Hierdoor draait het lichaam en oefent het stiekem het kruisen van de middenlijn. Dit kruisen van de middenlijn gebeurt ook wanneer je leest en schrijft. Ook het volgen en vangen van de bal helpt bij de ontwikkeling van de oog- handcoördinatie.

TIP 3

Laat je kind een tennisbal opgooien boven het hoofd. Eerst met 2 handen. 🎾Vervolgens met de voorkeurshand en vervolgens met de andere hand. Lukt het? Voor sommige kinderen kan dit nog best moeilijk zijn.

Als dit ook bij jouw kind is, maak er dan een uitdaging van. Minimaal 4x in de week oefenen en aan het eind van de vakantie lukt het! Download een checklist om de dagen af te strepen waarop je hebt geoefend. ✅

TIP 4

Laat je kind kleien. Door het kneden van de klei worden de vingers sterker gemaakt. Rol de klei tot lange slierten en vorm hier letters van. Bijvoorbeeld van de eigen naam, of een grappig woord.

TIP 5

Download de liggende 8 van onze website en plak deze op een raam of deur.

Laat je kind de vorm volgen eerst met voorkeurshand daarna de andere. Start in het midden en beweeg eerst naar linksboven. Net zoals je de letter ‘a’ schrijft. Dan links naar beneden, door het midden en rechts naar boven. Wanneer deze beweging na een paar dagen vloeiend gaat, kan je ook de andere kant op oefenen. En dan door elkaar.

Met deze tips oefen je ongemerkt de vaardigheden die nodig zijn om te leren lezen en schrijven. Veel speelplezier!