Dubbele doedels als warming-up voor lezen en schrijven.

Dubbele doedels? Ja dubbele doedels! En het is geen pastagerecht!

Bij lezen en schrijven werken de linker- en rechterhersenhelft samen. Wanneer kinderen moeite hebben met lezen en schrijven of wanneer ze dit aan leren zijn, kan het heel waardevol zijn om oefeningen te doen die de samenwerking tussen beide hersenhelften bevorderen. Dit zijn onder andere oefeningen waarbij beide handen tekenen, of waarbij beide handen een lijn of figuur maken in de lucht die gespiegeld aan elkaar zijn.

Deze figuren worden ook wel dubbele doedels genoemd. De dubbele doedels tekenen in de lucht voordat je gaat lezen of schrijven is als het ware een warming-up voor je brein.

Teken ideeën voor dubbele doedels

Met dubbele doedels kan gestart worden op papier, maar ook op een whiteboard, schoolbord, of gewoon met de handen in de lucht. Ben je leerkracht? Doe dit dan vooral lekker in de lucht voordat jullie starten met schrijven, lezen of andere cognitieve taak.

  • Pak een vel papier, liefst A3 of groter. Of 2 A4tjes naast elkaar. Plak deze aan de tafel zodat ze niet verschuiven.
  • Wanneer je werkt met een groot tekenvel, vouw of teken je een middenlijn.
  • Neem in beide handen een stift, potlood of krijt (bijvoorbeeld Panda pastels).
  • Teken met beide handen een figuur, bijvoorbeeld een lijn met ‘kringel’ erin of een spiraal.
  • Blijf een aantal keer het figuur over tekenen.

Deze figuren kun je ook maken in scheerschuim. Je plakt dan een vuilniszak op de tafel en spuit daar wat scheerschuim op. Vervolgens maak je de figuren in het scheerschuim. Je veegt het dan weer weg en gaat door naar het volgende figuur.

Figuren uitprinten en ophangen

Op deze pagina vind je een aantal downloads met voorbeelden van dubbele doedels. Deze kan je ophangen op een deur of muur. Wanneer je er even voor gaat staan, trek je met je vingers de figuren over. Trek elk figuur een aantal keer over. Bijvoorbeeld 5 keer, dan even pauze en dan nog 5 keer.

Ook zit er in de download een pagina met de liggende 8. Trek deze 10x over met je voorkeurshand en daarna met je andere hand. Begin in het midden en dan naar linksboven. Zoals je start met de letter a, de eerste letter van het alfabet.

Het overtrekken van het figuur is heel fijn bijvoorbeeld ‘s ochtends voor of na het ontbijt. Het zet de hersenhelften al in samenwerkingsstand voor school 🙂

Lukt het jou om vormen te tekenen met 2 handen tegelijk? Laat het me weten! Stuur gerust je reactie of jouw resultaten door.

Wil je meer tips en oefeningen ontvangen? Schrijf je dan in op de gratis nieuwsbrief! Klik op de button.

Dubbele doedels om te printen