Over Rianne

Heeft jouw kind een steuntje in de rug nodig bij leren lezen en schrijven?

Soms lijkt het allemaal vanzelf te gaan, maar nog te vaak levert leren lezen en schrijven frustratie op.  Met Orange letters wil ik graag laten zien dat dat ook op ontspannen wijze kan. Ook kinderen die moeite hebben met leren leren help ik graag. Je kunt een trainingssessie boeken voor je kind of een onlinegesprek om te kijken hoe jijzelf jouw kind kunt helpen.

Naast Orange letters werk ik als freelance communicatieadviseur en grafisch ontwerper voor verschillende bedrijven. Lezen en schrijven is in dit beroep aan de orde van de dag en hebben mij dan ook veel gebracht. Dit gun ik ook kinderen die er op dit moment moeite mee hebben en die blij zijn als ze geen letter meer hoeven te lezen of te schrijven.

Leren lezen doe je met je lijf

Toen er vraagtekens waren bij mijn eigen zoon rondom zijn schrijf- en leesgedrag ben ik op onderzoek uitgegaan hoe ik hem kon helpen. Mijn inspiratie haalde ik o.a. uit het boek: Leren lezen doe je met je lijf van Marijke van Vuure. Er ging een wereld voor mij open hoeveel impact beweging heeft op de lees- en schrijfvaardigheid van kinderen. Eerder volgde ik al de opleiding voor Matrix-methode waar ik leerde om volle hoofden op te ruimen en methodes om makkelijker te leren leren, reken en lezen.

Tijdens de kindercoachopleiding Leren is Zijn van Janneke van Staalduinen leerde ik hoe je door spel en beweging kinderen hun eigen veiligheid kan laten ervaren en hen vanuit hun binnenste kunt laten groeien naar de personen die ze zijn. Dan kunnen ze floreren en bloeien op school en waar dan ook.

Daarnaast ben ik blij met de samenwerking met Laurie Kolfoort van Team OsteoWestland! Laurie is osteopaat en international teacher pediatric osteopathy and reflex integration onder andere bij Panta Rhei en CODI. Zij heeft mij gemotiveerd de opleiding voor reflexintegratie te gaan doen. Level 1 en Level 2 van RMTI heb ik inmiddels voltooid. Begin november heb ik ook de module ‘Face the fear’ succesvol afgerond. Deze module gaat over reflexintegratie en angsten. Met deze theorie en praktijkervaring kan ik kinderen nog beter helpen die ook te maken hebben met angstklachten.

Zonder frustratie

Ik vind het belangrijk dat kinderen op een ontspannen wijze leren lezen, schrijven en leren leren. Soms levert dit zoveel druk op, dat kinderen en ouders zich helemaal vastzetten en stress ervaren. Het wordt dan vaak één grote frustratie. Nog meer leren van spellingsregels, nog meer oefenen met leesprogramma’s heeft soms geen zin. Er kunnen andere oorzaken zijn waardoor het niet lukt. In de trainingssessie kijk ik onder andere of een kind er al aan toe is om te leren lezen en schrijven. Het kan zijn dat de motoriek achterblijft of dat er nog onvoldoende samenwerking tussen de ogen is. We gaan aan de slag en het mooiste is dat er in de eerste sessies geen letter aan te pas komt