Lezen en schrijven, soms gaat het niet vanzelf

Wanneer kinderen moeite hebben met lezen en schrijven kan dit heel frustrerend zijn. Kinderen worden gemotiveerd en gecorrigeerd om een juiste houding aan te nemen, nog meer regels te leren, allerlei leesprogramma’s te volgen om maar te komen tot lezen. Maar soms werkt dit niet en in veel gevallen is het dan beter eerst naar de motoriek van het kind te kijken. Is het kind er klaar voor?

Om bijvoorbeeld te leren lezen is het handig als je je kan concentreren op de pagina’s die voor je liggen. Dat je stil kan zitten op je stoel en dat je hoofd de informatie op kan nemen. Sommige kinderen hebben zo’n vol hoofd, dan is er geen ruimte voor nog meer informatie.

Bij schrijven is er een goede schrijfhouding nodig en motoriek in de vingers om een pen vast te houden, maar ook dat je rechtop kan zitten. Wanneer dit nog onvoldoende aanwezig is, kan het kind zijn uiterste best doen, maar het zal dan houding gaan compenseren waardoor schrijven gaat tegenstaan.  De buitenwereld kan wel willen dat een kind gaat schrijven, maar het lukt gewoonweg niet. Het kind is er nog niet aan toe.

Training lezen en schrijven

In de sessies van een uur gaan we aan de slag met verschillende oefeningen die aan de basis liggen van leren lezen en/of leren schrijven. In de eerste lessen komt er geen letter aan te pas. We concentreren ons op het lichaam en de motoriek die nodig is voor lezen en schrijven. En als dit nodig is, op rust in het hoofd. Daarnaast doe ik een visuele test. We werken met diverse materialen als ballen, krijtbord, papier en tekenspullen.

Na de sessie krijgt het kind oefeningen mee naar huis en soms ook materialen. Per kind wordt bekeken wanneer het nodig is om een volgende sessie in te plannen.

Vooraf is nooit te zeggen hoeveel sessies er nodig zijn. We overleggen dit altijd samen en kijken natuurlijk naar de groei die jouw kind doormaakt.

Boek een afspraak

Wanneer je besluit om gericht te gaan trainen bij Orange Letters, starten we samen met een eerste sessie. Daarin onderzoeken en overleggen we waar jouw kind belemmeringen ervaart.  Aan het eind krijgen jullie om te beginnen 1 of 2 oefeningen mee en dan maken we een afspraak voor een volgende sessie.😊

Tarief per uur bedraagt € 65,- inclusief btw.

Vooralsnog vinden de sessie plaats bij mij thuis in Naaldwijk. Na de zomervakantie werk ik vanuit een praktijkruimte in Naaldwijk.

Is het onmogelijk om langs te komen? Laat het mij weten. Wanneer dit mogelijk kan ik ook naar school komen. De eerste 2 sessies zijn wel aan huis ivm de verschillende onderzoeken.

Kan ik voor de zomervakantie nog starten?

Wil je direct beginnen? Dat kan! In de zomervakantie groeien kinderen vaak hard door en dat is mooi meegenomen. Wanneer je besluit voor de zomervakantie te starten geef je je kind een voorsprong op het volgende schooljaar. Het is fijn als de eerste 2 sessies wat korter op elkaar zitten. Daarna kunnen er wat meer weken tussen zitten.

Voor de zomervakantie is er nog plek en in de eerste en laatste week van de zomervakantie.

Wanneer kan mijn kind het beste komen?

Kinderen kunnen in de ochtend en middag terecht. Het is onmogelijk om iedereen buiten schooltijden in te plannen. Mijn ervaring is dat leerkrachten vaak blij zijn met de extra ondersteuning en maken hier graag ruimte voor.

Wil je meer weten? Neem contact dan contact op.

Bellen of mailen is allebei goed.