Lezen en schrijven, soms gaat het niet vanzelf

Wanneer kinderen moeite hebben met lezen en schrijven kan dit heel frustrerend zijn. Kinderen worden gemotiveerd en gecorrigeerd om een juiste houding aan te nemen, nog meer regels te leren, allerlei leesprogramma’s te volgen om maar te komen tot lezen. Maar soms werkt dit niet en in veel gevallen is het dan beter eerst naar de motoriek van het kind te kijken. Is het kind er klaar voor?

Om bijvoorbeeld te leren lezen is het handig als je je kan concentreren op de pagina’s die voor je liggen. Dat je stil kan zitten op je stoel en dat je hoofd de informatie op kan nemen. Sommige kinderen hebben zo’n vol hoofd, dan is er geen ruimte voor nog meer informatie.

Bij schrijven is er een goede schrijfhouding nodig en motoriek in de vingers om een pen vast te houden, maar ook dat je rechtop kan zitten. Wanneer dit nog onvoldoende aanwezig is, kan het kind zijn uiterste best doen, maar het zal dan houding gaan compenseren waardoor schrijven gaat tegenstaan.  De buitenwereld kan wel willen dat een kind gaat schrijven, maar het lukt gewoonweg niet. Het kind is er nog niet aan toe.

Training lezen en schrijven

In de sessies van een uur gaan we aan de slag met verschillende oefeningen die aan de basis liggen van leren lezen en/of leren schrijven. In de eerste lessen komt er geen letter aan te pas. We concentreren ons op het lichaam en de motoriek die nodig is voor lezen en schrijven. En als dit nodig is, op rust in het hoofd. Daarnaast doe ik een visuele test. We werken met diverse materialen als ballen, krijtbord, papier en tekenspullen.

Na de sessie krijgt het kind oefeningen mee naar huis en soms ook materialen. Per kind wordt bekeken wanneer het nodig is om een volgende sessie in te plannen.

Vooraf is nooit te zeggen hoeveel sessies er nodig zijn, maar ga uit van zo’n 7 a 8 keer waarbij je thuis zelf veel oefent. De oefeningen zijn vaak in de trant van balspellen, oogoefeningen, speciale tekeningen maken en meer. We overleggen altijd samen en kijken natuurlijk naar de groei die jouw kind doormaakt.

Boek een afspraak

Wanneer je besluit om gericht te gaan trainen bij Orange Letters, starten we samen met een eerste sessie. Daarin onderzoeken en overleggen we waar jouw kind belemmeringen ervaart.  Aan het eind krijgen jullie om te beginnen 1 of 2 oefeningen mee en dan maken we een afspraak voor een volgende sessie.😊

Tarief per uur bedraagt € 70,- inclusief btw.

De sessies vinden plaats bij mij thuis in het centrum van Naaldwijk. Er is voldoende parkeergelegenheid. Ook is er een busstation vlakbij.

Is het onmogelijk om langs te komen? Laat het mij weten. In overleg met leerkrachten van de basisschool, kan ik ook op school langskomen.

Wanneer kan mijn kind het beste komen?

Kinderen kunnen in de ochtend en middag terecht. Het is onmogelijk om iedereen buiten schooltijden in te plannen. Mijn ervaring is dat leerkrachten vaak blij zijn met de extra ondersteuning en maken hier graag ruimte voor.