
Kinderen in de klas die (snel) afgeleid zijn
Komt jouw kind weleens uit school en geeft het aan dat het tijdens de les helemaal niet heeft kunnen horen wat de leerkracht heeft uitgelegd? Of ben je leerkracht en verrast het je elke keer weer dat er kinderen zijn die alleen maar afgeleid zijn? Of kinderen die hun werk in de klas niet af kunnen krijgen?
Weet dan dat de meeste van deze kinderen niets liever willen dan luisteren naar wat er gezegd wordt of hun werk willen afmaken. Maar het lukt ze gewoonweg niet omdat zij onbewust bezig zijn met checken of de omgeving veilig is. Op elk geluidje wat zij horen moeten ze reageren > check! Het is veilig.
Op elke beweging die gevoeld of gezien wordt moeten zij reageren > check! Het is veilig.
Waarom gebeurt dit nu?
Deze kinderen zijn continu alert, het lichaam staat in stressmodus. Klaar om te reageren door te vechten, vluchten of te bevriezen. Wanneer het kind geconstateerd heeft dat het “maar” een ander kind is dat een pen laat vallen, kan het lichaam even ontspannen. Maar veel tijd krijgt het niet, want daar gaat iemand hoesten. Of iemand anders maakt een beweging om wat uit een tas te pakken of ze horen in de verte een brandweerwagen…
Aan het eind van de schooldag zijn deze kinderen gesloopt. Ze zijn alleen maar onbewust bezig geweest met het controleren van hun omgeving op veiligheid. Het is fijn als deze modus weer tot rust gebracht wordt en dat het kind kan onderscheiden of er echt gevaar is. Want zo hyperalert zijn in de klas is meestal onnodig. Er zijn geen leeuwen of beren waar we écht voor weg moeten rennen.
Hoe breng je deze modus tot rust?
Het kan zijn dat er bij deze kinderen nog primaire reflexen actief zijn die ervoor zorgen dat het kind continu op scherp staat. Primaire reflexen zijn bewegingen die in ons systeem geprogrammeerd zijn om te helpen met overleven. Wanneer je ouder wordt integreren de meeste reflexen. De bewegingen die je dan maakt zijn gecontroleerd en/of bewust. Je reageert niet automatisch meer op elke impuls. Als je weet welke reflexen er nog onvoldoende geïntegreerd zijn, kan je dit alsnog doen. Iemand die de opleiding voor reflexintegratie gedaan heeft kan hierbij helpen.
Wanneer een kind bij mij komt voor een sessie, check ik onder andere of er nog primaire reflexen actief zijn. Samen voeren we verschillende bewegingen uit of doen we spelletjes, en aan de hand van de manier van bewegen, zie ik of er reflexen actief zijn. Wanneer de reflexen nog actief zijn doen we gerichte oefeningen om de reflex te integreren. Ook krijg je oefeningen mee naar huis om dit verder te bestendigen.
Naast de reflexintegratie help ik ook bij het krijgen van overzicht. Samen hebben we het over andere obstakels die in de weg kunnen zitten. Soms kan dit een vol hoofd zijn, of huiswerk. Dan brengen we dit in kaart en ontwikkelt het kind een eigen strategie om het hoofd georganiseerd te krijgen. Ook kunnen we kijken naar het inplannen en uitvoeren van huiswerk.
Hulp bij leren en lezen en schrijven
In de praktijk zien we dat er bij kinderen die moeite hebben met leren lezen en schrijven vaak nog primaire reflexen actief zijn. Deze reflexen veroorzaken dan soms nog ongecoördineerde reacties. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat zijn voeten achter de stoelpoten van zijn stoel haakt. Dit doet hij vaak onbewust om stil te kunnen zitten op de stoel en te voldoen aan wat er van hem wordt verwacht. Maar ook het hoofd ondersteunen, of tong mee bewegen bij schrijven of knippen kunnen symptomen zijn van actieve reflexen.
In de training leren lezen en schrijven gaan we hiermee aan de slag. Door onder andere het helpen van nog actieve reflexen te integreren en oefeningen kan het kind de juiste voorwaarden voor lezen en schrijven ontwikkelen. Hierdoor zullen de lees- en schrijfresultaten vooruitgaan. Op het moment dat dit vooruit gaat zal een kind hier ook plezier aan beleven. Wanneer een kind zich goed kan uiten door makkelijk te lezen en schrijven, werkt dit ook door op andere gebieden zoals zelfvertrouwen, zin om naar school te gaan en meer.
Wil je hier meer over weten of langskomen voor een trainingssessie? Bel me gerust of stuur een appje. Op dit moment kunnen afspraken alleen ingepland worden op woensdagmiddag.
Photo credits: Hannah Tasker via Unsplash free photos